ГД Национална полиция е задържала бившия премиер Бойко Борисов. От МВР

...
ГД Национална полиция е задържала бившия премиер Бойко Борисов. От МВР
Коментари Харесай

Бойко Борисов е отведен в ГД Национална полиция след акция в дома му

ГД " Национална полиция " е задържала някогашния министър председател Бойко Борисов. От Министерство на вътрешните работи разгласиха известие за това, че е " в ход огромна интервенция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България ".

Около 22:30 ч. се разбра, че Борисов е отведен от служители на реда в централата на " Национална полиция ". 

Според първата информация на Министерство на вътрешните работи - с изключение на Борисов са арестувани някогашният министър на финансите Владислав Горанов, някогашният народен представител Менда Стоянова и PR-a на Борисов Севделина Арнаудова. PR-ът на ГЕРБ Никола Николов разгласи, че е приказвал по-рано със Стоянова и Горанов, само че при тях " няма полиция " и са в домовете си. 

Говорителят на Иван Гешев Сийка Милева разгласи, че българската прокуратура не е уведомявана за акцията на Министерство на вътрешните работи. Тя препрати журналистическите въпроси към Европейската прокуратура. 

" 24 часа " твърди още, че ръководителят на ГЕРБ е арестуван в дома си в Банкя. Провеждат се и " инспекции по необходимост в домовете на представители на едрия бизнес ". 

Адвокатът на Борисов Менко Менков беше позволен в постройката към 21:45 ч., в която се вършат обиски. Малко по-късно той излезе от къщата и разгласи пред публицисти, че акцията се води по досъдебно произвеждане на полицията, формирано през днешния ден. 

" Няма позволение за претършуване. Ще забележим на следващия ден кой съд какво ще им утвърди ", сподели още той. 

Той отхвърля в следствието да е обвързвана Европейската прокуратура. 

Пред къщата в Банкя се бяха събрали голям брой депутати и деятели на ГЕРБ, измежду които Костадин Ангелов, Младен Маринов, Христо Терзийски, Десислава Атанасова, Вежди Рашидов, Асен Балтов, Маноил Манев, Красен Кралев и др.  

" Условия на необходимост значи, че проверяващите да не са имали опция да стигнат до съд, с цел да вземат позволение. Имали са задоволително време да изискат позволение ", сподели още Менков в ефира на бТВ. 

По-късно цялото голям брой от представители на ГЕРБ се насочи към Групово дело " Национална полиция ". 



Обвиняемият някогашен притежател на " Националната лотария " Васил Божков разгласява свое известие във Фейсбук, в което твърди, че е изпратил сигнал и е дал показания пред Европейската прокуратура с " неоспорими доказателства за най-големия рекет в историята на България ". Божков твърдеше още от 2020 година, че е плащал към 60 млн. лева на Владислав Горанов и Бойко Борисов през миналите шест години, до момента в който разрастването на хазартния му бизнес беше толерирано от страната в това число с несъбиране на дължими годишни такси в цялостния им размер. 

Премиерът Кирил Петков разгласява малко известие във Фейсбук около 21 ч., което гласи " Няма никой над закона ". 



Акцията на Министерство на вътрешните работи се случи часове след визитата на ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши в София. 

В известието си след края на визитата Кьовеши написа: " Съгласуваност, увереност, подготвеност за деяние. Ключовите думи, които разказват доста продуктивна аудиенция в България. Днес европейският основен прокурор организира срещи с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, министъра на правораздаването г-на Йорданова и направи протоколна аудиенция при основния прокурор господин Гешев ". 

Consistency, determination, action. The key words that describe a very productive visit to Bulgaria

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР